Beeldschermwerk

In Vlaanderen zit liefst 57% procent van alle werknemers het grootste deel van de dag voor een beeldscherm. Beeldschermwerk is erg statisch werk, repetitief voor handen en polsen en biedt weinig mogelijkheid om de benen eens te strekken. Ideale omstandigheden dus om spier- en botklachten te krijgen. Maar ook oogklachten en hoofdpijn komen regelmatig voor bij beeldschermwerkers. Een goed ingerichte werkpost kan de pijn heel wat verzachten.


Lees ook:


Gezondheidsklachten bij beeldschermwerkers

Gezondheidsklachten bij beeldschermwerkers kunnen in twee grote groepen onderverdeeld worden. Een aantal beeldschermwerkers heeft voornamelijk last van tranende ogen, troebel zien en hoofdpijn. Een andere groep heeft vooral last van ergonomische klachten: nekpijn, schouderpijn, lage rugpijn en polsklachten.
Bovendien is het duidelijk dat ze meer voorkomen naarmate men meer voor een scherm werkt én dat ze voornamelijk nadelig beïnvloed worden door de slechte opstelling van het beeldscherm en de lichtweerkaatsingen in het scherm.


Het scherm

Het beeldscherm moet in de eerste plaats goed afgesteld zijn: voldoende scherp zicht, voldoende grote letters, liefst met zwarte letters op een witte achtergrond,... De opstelling van het beeldscherm is cruciaal voor het vermijden van nekklachten.

Enkele basisprincipes:

 • Zet het beeldscherm recht voor de gebruiker zodat die zijn hoofd niet moet draaien;
 • Zorg voor een oog-schermafstand van 50 à 70 cm;
 • Zet het scherm zodanig dat het midden zich zo’n 15 tot 20° onder de horizontale kijklijn bevindt;
 • De ruimte achter het scherm is bij voorkeur 2 meter diep;
 • Zorg dat er geen zonlicht in het scherm kan weerkaatsen. Vermijd reflecties door het scherm loodrecht op het raam te plaatsen of gebruik zonnewering.


Klavier en muis

Een goed toetsenbord voldoet aan verschillende eisen:

 • Onafhankelijk van het scherm;
 • Makkelijk verplaatsbaar;
 • Opstelling: enkele centimeters van de bureaurand zodat er plaats is om de polsen te laten rusten;
 • Schuifvast en stabiel;
 • Instelbare helling;
 • Matte kleur tegen reflecties;
 • Toetsen zijn voldoende groot (tussen 12 en 15mm breed) en de cijfertoetsen staan apart.


De muis moet comfortabel in de hand liggen zodat de pols niet in een onnatuurlijke houding gedwongen wordt. Ze moet zo plat mogelijk zijn (niet hoger dan 4cm) en een lange kabel hebben of draadloos werken.


Stoel en tafel

De afmetingen van de werktafel variëren in functie van de uit te voeren taken. Doorgaans is de breedte van de tafel 80 à 100 cm, op voorwaarde dat je gebruikmaakt van een plat beeldscherm. De hoogte van de werktafel is afhankelijk van de lichaamsbouw van de beeldschermwerker. Je kan stellen dat de hoogte van het bureau juist ingesteld is wanneer de onderarmen plat op het werkblad kunnen rusten en de schouders ontspannen zijn. Kleine mensen kunnen, wanneer het werkvlak niet in de hoogte regelbaar is, gebruik maken van een voetensteun zodat ze hun voeten kunnen laten rusten.
De stoel moet over verschillende regelmogelijkheden beschikken zodat hij kan aangepast worden aan de lichaamsbouw van de werknemer. Een goede bureaustoel biedt steun aan de volledige rug en heeft een zitting die zich ongeveer 50 cm boven de grond bevindt. Je moet naar voren en naar achteren kunnen leunen. De armsteunen van de bureaustoel moeten zo ingesteld zijn dat de ellebogen een rechte hoek vormen.


Wat met laptops?

Bij een laptop zit het klavier vast aan het scherm. Ergonomisch werken is dan niet zo makkelijk. Als je langere tijd op een laptop werkt, sluit je best een apart toetsenbord en muis aan. De laptop zelf plaats je op een daarvoor voorziene steun.


Werkorganisatie

Een goede werkorganisatie voorkomt heel wat problemen en beperkt in grote mate de kans op fysieke en mentale belasting.

 • Sta daarom regelmatig kleine pauzes toe voor beeldschermwerkers zodat ze de benen eens kunnen strekken, hun ogen kunnen laten rusten en eventueel wat stretchoefeningen kunnen doen;
 • Vermijd dat het tot een piekbelasting komt en schakel in drukke periodes extra werkkrachten in;
 • Laat beeldschermwerkers hun werkwijze en -ritme zo veel mogelijk zelf bepalen en spoor hen aan om regelmatig van taak te wisselen.


Andere aandachtspunten

 • Bij kunstmatige verlichting zijn een goede lichtverdeling en reflectiewaarden nodig. TL-armaturen met lamellen zijn ideaal omdat ze het licht goed verdelen en het licht niet rechtstreeks laten invallen.
 • Klimaatregeling is in veel kantoren een heikel punt. Wie stil zit is namelijk extra gevoelig voor tocht.
 • Open ruimtes kunnen lawaaierige omgevingen zijn. Als er onvoldoende aandacht geweest is bij de inrichting van de werkplaats voor de keuze van materialen, kan men nog altijd goede afspraken maken en eventueel schermen plaatsen.

Verder lezen

Meer informatie over ergonomie en beeldschermwerk op de beswic site.