VUB-leerstoel bevordert ethische financiële dienstverlening

Stewardship of Finance, is de naam van een nieuwe leerstoel die de Vrije Universiteit Brussel en zes grote verzekeringsmaatschappijen, in hun streven naar een duurzame en verantwoorde dienstverlening, hebben opgericht. De bekende Belgische antropoloog Paul Jorion start in oktober de 15 gastcolleges die in het academiejaar 2012-2013 over het thema worden gedoceerd.

De leerstoel Stewardship of Finance loopt vijf jaar en is zowel een onderzoeks- als een onderwijsleerstoel. De leerstoel gaat donderdag 4 oktober van start en heeft een looptijd van vijf jaar. Bedoeling is de thematiek van ethische financiële dienstverlening te onderzoeken vanuit diverse invalshoeken zoals economie, rechten, filosofie, wiskunde en actuariaat. Het onderzoek moet tot nieuwe inzichten leiden over de ethiek en moraal van financiële activiteiten, in het bijzonder van verzekeringen en financieel beheer.

De leerstoel heeft twee pijlers: onderzoek en onderwijs. Via een reeks colleges leren studenten uit verschillende disciplines nadenken over stewardship of finance; kennis die ze later kunnen gebruiken als ze zelf in de financiële sector aan de slag gaan. Ook studenten van de ULB zullen aangespoord worden tot deelname aan de cursussen.

Voor de colleges doet de leerstoel een beroep op Paul Jorion. De bekende sociale antropoloog Paul Jorion heeft jarenlang in de Amerikaanse financiële sector gewerkt. Jorion heeft onder meer gedoceerd aan universiteiten van Brussel, Cambridge en Paris VIII. Tijdens het academiejaar 2012-2013 zal hij zestig uur gastcolleges geven. De lessen vinden telkens plaats aan de Vrije Universiteit Brussel, op donderdag om 15 uur. In de loop van het academiejaar 2012-2013 vindt er vijf keer aansluitend een ronde tafel plaats, met Belgische en internationale panelleden. Naar aanleiding van de leerstoel zullen ook tal van andere conferenties plaatsvinden.

Voorzitter van de leerstoel is professor in economisch en financieel recht Michel Flamée, die tevens actief is als bijzonder mandataris voor verzekeringstoezicht en auditeur bij de Nationale Bank van België. Prof. Koen Byttebier van de faculteit Recht en Criminologie staat in voor de algemene coördinatie met alle betrokken partners en faculteiten. Het project mag zich tevens verheugen in een actieve bijdrage van de ULB.

De zes verzekeringsmaatschappijen die de leerstoel ondersteunen zijn AG Insurance, Allianz, Baloise Insurance, Belfius Insurance, Ethias en P&V Groep.

Meer info vindt op http://www.vub.ac.be/en/chair/stewardship-finance

Informatie over de leerstoel
Koen Byttebier, 0477871061koen.byttebier@vub.ac.be